TÜM SORULAR
Nöroloji
MENSTRÜEL MİGREN ( ADET MİGRENİ ) NEDİR?

Hormon baş ağrıları olarak da bilinir. Adet migrenleri, bir kadının adet öncesi iki günde veya adeti takip eden ilk üç günde ortaya çıkar. Hareket etmekle, ışık maruziyeti, koku veya sesle kötüleşebilir. Baş ağrıları üç güne kadar uzayabilir.

Kadınlar da migren atakları erkeklerden üç kat daha sıktır. Tüm migren hastalarının %70'ini kadınlar oluşturur. Kadınların yaklaşık üçte ikisi (2/3) adet dönemlerinde ile migren atakları yaşadıklarını bildirmektedir. 


Menstrüel Migren ( Adet migreni ) sebebi nedir?

Östrojen ve progesteron, kadınlarda iki ana cinsiyet hormonudur. Östrojen kadın fiziksel özelliklerinden sorumludur, ergenliği başlatır ve üremeye yardımcı olur. Ayrıca kolesterol dengesini etkiler, adet döngüsünü kontrol eder, kemik sağlığını korur ve kalp, deri, kemik, beyin ve diğer dokuları etkiler. 

Östrojen çoğunlukla yumurtalıklar tarafından üretilir ve seviyesi bir siklus boyunca değişkendir. Adet siklusunun ortasında en yüksek, menstrüasyonda düşük miktardadır. Menopozdayken, en düşük seviyeye iner.

Kadınlarda baş ağrısı, özellikle migren, östrojen seviyelerindeki değişikliklerle ilişkilidir. Östrojen seviyeleri, adetin başlamasından hemen önce düşer. Adet migreni; östrojen ve progesteronun en düşük seviyelerine düştüğü sırada veya sonrasında ortaya çıkar.